Oyun Terapisi
Çocuklar duygu ve düşüncelerini yetişkinler gibi ifade edemezler. Hatta çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında bile olmayabilirler.
Bu yüzden bir yetişkin için konuşmak ne ise, çocuk için de oyun aynı şeydir. Oyun çocuklar için; duyguları keşfetme ve ifade etme, deneyim ve yaşantılarını aktarma, isteklerini ifade etme, kendilerini mutlu hissetme yeridir. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, oyun ise anlatmak istediği şeydir. Tüm bunların yanında çocuklar oyun sayesinde kendileri için en güvenli ortamlarda öğrenme olanağı bulurlar.
Oyun terapisi; çocuklarda görülen psikolojik ya da duygusal sorunların ve davranış problemlerinin, alanında uzman kişilerce oyun ve oyuncak aracılığıyla terapi edilmesi sürecidir. Oyun terapisi çocukların duygularını ve yaşadıkları sorunları dışa vurmalarına, çocuğun kendisini etkileyen durumlarla ilgili farkındalığının artmasına yardımcı olur.
Oyun terapisinde çocuğun içsel dünyasında gerçekleşen yoğun duyguların (korku, öfke, mutsuzluk, kıskançlık, hayal kırıklığı vs.), çatışmaların oyuncaklara ve oyuna aktarımı gerçekleşir. Çocuğun iç dünyasını açabilmesi için oyun terapisti tarafından kendisini güvende hissedebileceği uygun ortamın oluşturulması gerekir. Oyun terapisi çocuk ile terapist arasında kurulan, çocuğun oyun esnasında kendi iç dünyasını keşfettiği ve dışa yansıttığı bir ilişki süreci olarak adlandırılabilir.
Yetişkinler nasıl psikoterapi sürecinde duygu ve düşüncelerini konuşarak ifade ediyorlarsa, çocuklar da duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını oyun terapisi sürecinde oyun ve oyuncak aracılığıyla oyun terapistine iletmektedir.
2 – 12 Yaş aralığındaki çocuklarda görülen pek çok psikolojik durum için oyun terapisi uygulanmaktadır.
Çocuklarda; depresyon, öfke problemleri, yas, anne – baba kaybı, ebeveynlerin boşanması, takıntılar, kaygı bozuklukları, korkular, travma, istismar, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, sosyal uyum sorunları, okulda yaşanan sorunlar, davranış problemleri, uyku ve yeme bozuklukları, özgüven eksikliği ve kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa ya da tedaviye uyum süreçlerinde oyun terapisi etkili bir psikoterapi yöntemidir.
Oyun terapisinde çocukların;
hedeflenmektedir.